ATT LÄSA...
Beteendevetenskap på Karlstads universitet
BETEENDEVETENSKAP
Nedanstående information är taget direkt från Karlstads universitets egen hemsida. För vidare information hänvisar vi till dem. Klicka här för mer information.
UTBILDNING
På det beteendevetenskapliga programmet får du lära dig om hur individens beteende är påverkat av samhället och hur samhället påverkas av våra beteenden. Som beteendevetare är du väl rustad för ledarskapsroller och för att arbeta med utveckling av organisationer och verksamheter. En utbildning för dig som har ett intresse för människor, beteendemönster och samhället. Sociologi är huvudområdet i examen och du läser även kurser i psykologi, socialpsykologi och genusvetenskap. Utbildningen innehåller en valfri termin, där du kan göra praktik, studera utomlands eller välja att läsa kurser i andra ämnen.
UNDERVISNINGSFORMER
Utbildningen bygger på varierande undervisningsformer som stöttar dig att vara aktiv i ditt lärande. Teoretiska moment varvas med praktiska tillämpningar. Exempel på undervisningsformer som ingår under utbildningen är föreläsningar, seminarier, workshops, grupparbeten, rollspel, självständiga arbeten och projekt- och problembaserad undervisning. En viktig del av den kompetens du utvecklar under programmet handlar om skriftlig och muntlig presentation. Spridning av kunskap är en förmåga som övas och utvecklas.
Du lär dig att samarbeta i grupp och i projektform. Undervisningen är ofta upplagd kring fallstudier (case), där du får arbeta kring frågeställningar som hämtats från myndigheter, företag och föreningar. Vi lägger stor vikt vid förmåga att behärska vetenskapliga metoder och att genomföra vetenskapliga undersökningar. Det gör att dina analytiska kompetenser stärks, något som efterfrågas av många arbetsgivare.
Examination sker i form av skriftliga tentamina, inlämnings- och seminarieuppgifter, projektarbeten, samt muntliga redovisningar, enskilt och i grupp.
UTLANDSSTUDIER
Karlstads universitet har utbyte med universitet över hela världen och du kan välja att studera utomlands under den femte, valfria terminen. Du kan även söka finansiering för så kallade Minor Field Studies (MFS) i andra länder i samband med det avslutande självständiga arbetet under sjätte terminen.
KONTAKT MED ARBETSLIVET
På beteendevetenskapliga programmet har du möjlighet till kontakt med arbetslivet på flera sätt under utbildningens gång, till exempel i samband med gästföreläsningar av yrkesverksamma beteende- och samhällsvetare, genom examens- och projektarbeten, samt genom möjligheten till praktik under den valfria terminen. Vi har kontakt med tidigare studenter som nu befinner sig på olika arbetsplatser och kan berätta om yrkeslivet efter utbildningen.
STUDIEGÅNG
Programmet omfattar sex terminer och studierna är på helfart under tre år. Under det första året ges en introduktion till socialpsykologi, sociologi och psykologi, med särskild tyngdpunkt vid socialpsykologi och sociologi. Programmets första år ger också en introduktion till vetenskaplig metod och genomförande av vetenskapliga undersökningar. År två innebär en breddning i psykologi och genusvetenskap samt en fördjupning i teman som rör ledarskap och verksamhetsutveckling.
Under andra året gör vi också en fördjupning i tematiska områden som har relevans för att förstå människors beteenden och samspel i ett större socialt perspektiv, till exempel när det gäller digitala mediers betydelse i vardagslivet och hur samhällsförändring påverkar social integration. Det tredje året består av en valfri termin och en avslutande fördjupningstermin i sociologisk och socialpsykologisk teori och metod, inklusive ett självständigt arbete.
ARBETSMARKNAD
Beteendevetare finns på olika typer av arbetsplatser där det behövs analytisk kompetens i kombination med kunskaper om människors beteenden och samspel. De kunskaper och färdigheter som utbildningen ger kan användas inom områden som kommunikation och marknadsföring, rekrytering, hållbar utveckling, offentlig förvaltning och handläggning, rehabiliterings- och behandlingsarbete, brottsförebyggande arbete och kriminalvård, mångfalds- och jämställdhetsarbete, samt integrationsarbete.
Exempel på yrkesroller är organisations- eller verksamhetsutvecklare, utredare, coach, analytiker, handläggare, processledare eller projektledare inom olika områden. Arbetsgivare finns i såväl offentlig som privat sektor, i frivilligorganisationer och i övriga civilsamhället. Möjligheten att göra praktik eller läsa valfria kurser under termin fem, ger dig möjlighet att rikta in dig mot det arbetsområde inom det beteendevetenskapliga fältet du vill profilera dig inom.
EXAMEN
Programmet leder till en filosofie kandidatexamen i sociologi.
VIDARE STUDIER
När du avslutat utbildningen kan du fortsätta dina studier på avancerad nivå och exempelvis ta en magister- eller masterexamen i sociologi.
Vid Karlstads universitet finns i dagsläget följande program som kan vara intressanta: Masterprogram i kritisk samhällsanalys, Magisterprogram i projektledning, samt Masterprogram inom hälsovetenskap: Inriktning folkhälsovetenskap.